1.100 Chinezen opgepakt omtrent witwaspraktijken met crypto

1.100 Chinezen opgepakt omtrent witwaspraktijken met crypto

De ‘Ministry of Public Security (MPS),’ het Chinese ministerie van Justitie, heeft maar liefst 1.100 (!) mensen opgepakt die naar verluidt betrokken waren bij witwaspraktijken met cryptocurrency. Dat kondigt de MPS op 9 juni Weibo aan, een soort Chinese Twitter.

De verdachten worden beschuldigd van het witwassen van opbrengsten voor criminele bendes. Deze opbrengsten waren voornamelijk afkomstig van fraude omtrent mobiele telefoons en SIM kaarten. Het optreden van de politie is onderdeel van de zogenaamde “Broken Card” operatie, een nationale inspanning om de grote hoeveelheid illegale nep SIM kaarten in China tegen te gaan.

De witwassers zouden naar verluidt 1,5% tot 5% commissie verdienen door deze opbrengsten wit te wassen via cryptocurrency-exchanges. Ze zouden de crypto meerdere malen hebben omgewisseld voor andere crypto in de hoop hun sporen te wissen, maar wellicht dus tevergeefs.

De MPS heeft niet bekendgemaakt om hoeveel geld het gaat, noch welke handelsplatformen of crypto gebruikt zouden zijn. De instantie meldt ook niet hoeveel van deze 1.100 opgepakte mensen de witwassers waren. De MPS meldt wel dat het maar liefst 170 criminele bendes heeft opgelapt.

De afgelopen tijd is China streng aan het optreden tegen de crypto-sector. Dat begon enkele weken geleden toen drie ministeries gezamenlijk een verbod uit 2017 herhaalde. Onlangs werd ook crypto-mining niet meer toegestaan in enkele provincies. Dat zorgde voor onzekerheid op de markten waardoor mensen, vooral nieuw investeerders, uit paniek hun crypto verkochten. Toch bleek onlangs dat een grote groep Chinese handelaren zich niet laten afschrikken en gebruik maken van over-the-counter (OTC) platformen.

Kijk hier voor het originele artikel

Crypto Masterclass

Crypto nieuws

Chris volgt het laatste crypto nieuws op de voet en houdt op cryptocurrency-nieuws.nl zoveel mogelijk voor je bij. Al jaren is Chris bezig met beleggen in Bitcoin, cryptocurrency en de woningmarkt.
Leer investeren en traden

Crypto Masterclass

Leren over Bitcoin en cryptocurrency, beleggen en economie, volledig gratis >>
Ja, ik wil de gratis Masterclass volgen
close-link