Amerikaanse SEC haalt hard uit naar crypto: ‘stablecoins zijn pokerchips,’ wel positief over Bitcoin-bedenker

Amerikaanse SEC haalt hard uit naar crypto: ‘stablecoins zijn pokerchips,’ wel positief over Bitcoin-bedenker

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is nog steeds van mening dat de SEC de juiste autoriteit in de VS is om de cryptocurrency markt te reguleren.

De meeste crypto zouden namelijk voldoen aan de definitie van een security (effect), zegt de toezichthouder in een interview met de Washington Post op 21 september.

Gensler spreekt vooral over stablecoins, dat zijn crypto waarvan de waarde aan een andere activa of valuta is gebonden, meestal de Amerikaanse dollar. Gensler meldt dat de SEC momenteel een rapport opstelt over stablecoins samen met minister van Financiën Janet Yellen. Zij beweerde eerder dit jaar nog dat crypto vooral illegaal worden gebruikt, dat was zonder onderbouwing natuurlijk.

“We hebben veel casino’s hier in het Wilde Westen, en de pokerchip zijn deze stablecoins.”

Aldus Gensler. Ook herhaalt de voorzitter dat cryptocurrency-exchanges als Coinbase zich moeten registeren bij de SEC. Dat is vanwege het feit dat zij duizenden tokens aanbieden waarvan “de kans zeer groot” is dat zij securities zijn.

“Die platforms moeten binnenkomen en ze moeten uitzoeken hoe ze zich kunnen registreren. Niet veel hebben dat gedaan, dus ik ben echt bang dat we deze handhavingszaken zullen blijven aandragen, maar er zal een probleem zijn. Er zal een probleem zijn op uitleenplatforms en op handelsplatforms. En eerlijk gezegd, als dat gebeurt, denk ik dat veel mensen gekwetst zullen worden.”

Gensler benadrukt vervolgens dat proactieve regelgeving voor crypto belangrijk is. Zijn uitspraken zijn enigszins frappant omdat er juist al jaren kritiek tegen de SEC is dat de instantie geen duidelijkheid verschaft.

Coinbase wil daarom ook niet langer wachten en gaat naar verluidt binnenkort zelf regelgeving voorstellen. De crypto-beurs moest onlangs zijn nieuwe lening dienst annuleren na dreiging van de SEC.

Toch had Gensler ook lovende woorden voor Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin (BTC). Hij noemde zij uitvinding een “katalysator voor verandering over hoe centrale banken en de particuliere sector met betalingssystemen omgaan.”

Kijk hier voor het originele artikel

Crypto Masterclass

Crypto nieuws

Chris volgt het laatste crypto nieuws op de voet en houdt op cryptocurrency-nieuws.nl zoveel mogelijk voor je bij. Al jaren is Chris bezig met beleggen in Bitcoin, cryptocurrency en de woningmarkt.