Bitcoin (BTC) houdt criminelen veilig? Blockchain-analysebedrijf lokt ze in de val, blijkt uit gelekte documenten

Bitcoin (BTC) houdt criminelen veilig? Blockchain-analysebedrijf lokt ze in de val, blijkt uit gelekte documenten

Bitcoin (BTC) is als cryptocurrency pseudoanoniem. Publieke wallet adressen en hun balansen zijn voor iedereen in te zien, maar niet direct te herleiden tot een persoon of organisatie. De transparantie helpt Bitcoin een gedecentraliseerd en geloofwaardig netwerk te zijn. Uit gelekte documenten blijkt echter dat er alsnog manieren zijn om te achterhalen wie erachter een wallet adres zit.

De gelekte documenten zijn van Chainalysis, een groot blockchain-analysebedrijf dat autoriteiten vaker heeft geholpen met het analyseren van blockchain-data. Uit deze documenten blijkt dat Chainalysis achter de blockchain explorer walletexplorer.com zit. Met een block explorer kan je de Bitcoin blockchain inzien.

Het idee van Chainalysis lijkt te zijn dat criminelen de block explorer gebruiken om te checken of transacties voltooid zijn. Wat deze criminelen echter niet weten is dat walletexplorer.com tegelijkertijd IP-adressen verzamelt. Kortom, zodra een crimineel zijn wallet balans checkt via deze website wordt zijn IP-adres geregistreerd.

“Met behulp van deze dataset waren we in staat om wetshandhavers te voorzien van zinvolle leads met betrekking tot de IP-gegevens die aan een adres zijn gekoppeld. Het is ook mogelijk om een reverse lookup uit te voeren op elk bekend IP-adres om andere BTC-adressen te identificeren.”

De documenten zijn afkomstig van een presentatie die Chainalysis naar verluidt heeft gegeven aan de Italiaanse politie. Ze zijn uitgelekt via DarkLeaks, een website op het dark-web. Op slinkse wijze heeft Chainalysis dus nietsvermoedende criminelen op kunnen sporen aan de hand van hun IP-adressen en Bitcoin wallet adressen. Het is niet duidelijk of Chainalysis achter nog meer block explorers zit.

Naast het helpen van handhavingsdiensten doet Chainalysis zo nu en dan andere interessante onderzoeken. Zo publiceerde het vorige maand nog een onderzoek waaruit duidelijk werd dat het overgrote deel van alle dogecoins (DOGE) in handen is van maar een minimaal aantal wallets. Hoeveel precies lees je hier!

Kijk hier voor het originele artikel

Crypto Masterclass

Crypto nieuws

Chris volgt het laatste crypto nieuws op de voet en houdt op cryptocurrency-nieuws.nl zoveel mogelijk voor je bij. Al jaren is Chris bezig met beleggen in Bitcoin, cryptocurrency en de woningmarkt.