Bitcoin uitstoot en verbruik in ergste geval alsnog pas fractie van totaal, zegt onderzoek, wie heeft gelijk?

Bitcoin uitstoot en verbruik in ergste geval alsnog pas fractie van totaal, zegt onderzoek, wie heeft gelijk?

Bitcoin (BTC) mining heeft veel kritiek ontvangen de afgelopen maanden. Er werd veel fear, uncertainty & doubt (FUD) verspreid over het energieverbruik, de CO2-uitstoot en hoeveel daadwerkelijk uit groene bronnen komt.

Een nieuw onderzoek van de New York Digital Investment Group (NYDIG) kijkt vooral naar de toekomst van het energieverbruik en de CO2-uitstoot van Bitcoin. Volgens het onderzoeksrapport, genaamd “Bitcoin Net Zero” zal het verbruik en de uitstoot niet enorm omhoogschieten in de toekomst, zelfs als de koers dat wel doet.

Het onderzoek, opgesteld door NYDIG oprichter Ross Stevens in samenwerking met Nic Carter van Castle Island Ventures, neemt de CO2-uitstoot onder de loep en maakt voorspellingen over de toekomst gebaseerd op de bitcoin koers, de mining difficulty en het energieverbruik.

De toekomst wordt voorspeld aan de hand van data uit 2020. De onderzoekers melden dat voor het jaar 2020 Bitcoin maar liefst 62 terawattuur (TWh) verbruikte, ongeveer 0,04% van het wereldwijde totaal en ongeveer 33 miljoen ton CO2 uitstootte, zo’n 0,1% van het totaal. Dat is minder dan vliegverkeer, zeevaart, airco’s, koelkasten, datacenters en zelfs droogmachines.

De onderzoekers zeggen dat zelfs in het meest “agressieve” scenario, waar bitcoin $10 biljoen bereikt tegen 2030, het energieverbruik op maar 0,4% zou uitkomen en de CO2-uitstoot op 0,9%. Opvallend is ook dat het stroomnetwerk zelf veel “smeriger” is dan Bitcoin.

Verder kaart het onderzoek aan dat de overstap naar groenere bronnen de CO2 uitstoot zal verlagen, al geeft het daar geen cijfers bij. Wel geeft het onderzoek toe dat door het verbod in China geen groene energie meer komt uit waterkrachtcentrales tijdens het regenseizoen. Tegelijkertijd komt er ook geen energie meer uit de Chinese steenkoolindustrie tijdens het droge seizoen.

Eerder deze week was op Crypto Insiders te lezen dat Bitcoin een enorme hoeveelheid “e-waste” genereert. Het onderzoek was afkomstig van Alex “digiconomist” de Vries, hij heeft echter een reputatie van agressief campagne voeren tegen Bitcoin en vaak zonder onderbouwing. Het viel Troy Cross op dat er een behoorlijk verschil zit in beide onderzoeken in de geschatte levensduur van mining hardware:

Het herstel van de hash rate van het Bitcoin netwerk zet sinds het verbod in China vooralsnog door. Gisteren steeg de moeilijkheidsgraad voor de vijfde keer op rij omhoog, maar ditmaal met wel iets minder, namelijk 3,16%

Kijk hier voor het originele artikel

Crypto Masterclass

Crypto nieuws

Chris volgt het laatste crypto nieuws op de voet en houdt op cryptocurrency-nieuws.nl zoveel mogelijk voor je bij. Al jaren is Chris bezig met beleggen in Bitcoin, cryptocurrency en de woningmarkt.