Hoekstra reageert op wens CPB om bitcoin in de ban te doen

Hoekstra reageert op wens CPB om bitcoin in de ban te doen

Een aantal dagen geleden gaf het Centraal Planbureau aan de bitcoin in Nederland in de ban te willen doen. Wopke Hoekstra reageert hier niet enthousiast op, ook al herkent hij de kritiek die Hasekamp had op de bitcoin wel.

Reguleren in plaats van verbieden

Een aantal dagen geleden verscheen er een essay in het Financieel Dagblad waarin Pieter Hasekamp, directeur van het CPB, schreef dat hij vindt dat Nederland de bitcoin in de ban moet doen. Reden hiervoor was dat hij verwachtte dat de bitcoin zeepbel snel zou knappen. Nederlanders moesten daar beschermd voor worden. Ook zei hij dat bitcoin alle slechte kenmerken van geld bezit.

Nu, een aantal dagen later, hebben verschillende mensen en bedrijven gereageerd op het controversiële statement van Hasekamp. Wopke Hoekstra, minister van Financiën, is hier een van. In een uitzending van RTL zegt hij dat zijn mening is dat Nederland de bitcoin moet reguleren in plaats van hem in de ban te doen.

Hoekstra geeft aan de risico’s die Hasekamp stelt te herkennen. Hij is het echter niet eens met de oplossing die hij voorstelt, maar zegt dat hij duidelijkheid wil over hoe de overheid nu tegen de bitcoin aankijkt. Goede en duidelijke regels over bitcoin en andere cryptocurrencies zijn volgens Hoekstra heel belangrijk om de risico’s van de cryptowereld te minimaliseren.

Een belangrijk risico dat voor problemen zorgt is onder andere witwasserij. Dat gebeurt onder andere als een bedrijf gehackt wordt en er losgeld in cryptovaluta geëist wordt. Wel wordt dit gezien als een bijzonder aandachtspunt, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat slecht een klein percentage van alle bitcoin transacties gelinkt is aan criminele activiteiten. Dit komt door het gebrek aan privacy bij het handelen van cryptomunten.

Het alternatief dat Hoekstra geeft is het reguleren van de markt, omdat hij erin gelooft dat een algeheel verbod niet de beste manier is om de doelen te bereiken. Daarbij wil hij het reguleren op Europees niveau in plaats van op nationaal niveau.

Sinds mei 2020 vallen alle bitcoin bedrijven onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB). Taken die zij hebben zijn onder andere het opstellen van anti-witwasregels, wat als gevolg heeft dat alle bitcoin bedrijven voldoen aan dezelfde eisen die ook aan banken, verzekeraars en trustkantoren worden gesteld. 

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.

Kijk hier voor het originele artikel

Crypto Masterclass

Crypto nieuws

Chris volgt het laatste crypto nieuws op de voet en houdt op cryptocurrency-nieuws.nl zoveel mogelijk voor je bij. Al jaren is Chris bezig met beleggen in Bitcoin, cryptocurrency en de woningmarkt.
Leer investeren en traden

Crypto Masterclass

Leren over Bitcoin en cryptocurrency, beleggen en economie, volledig gratis >>
Ja, ik wil de gratis Masterclass volgen
close-link