Investeren In Bitcoin Of Ethereum: 5 Overwegingen

Investeren In Bitcoin Of Ethereum: 5 Overwegingen

Is het beter om te investeren in Bitcoin of Ethereum? Welke van deze twee cryptocurrency projecten kan je als beginner het meeste winst opleveren? Het is een veel voorkomend dilemma die veel startende investeerders in de wereld van crypto tegen komen. Dit artikel helpt je om deze beslissing gemakkelijker te maken, maar moet niet worden gezien als financieel advies.

Uiteindelijk zal de keuze voor de juiste cryptocurrency voor jou persoonlijk vooral een keuze zijn die je ook echt zelf moet maken. Zowel Bitcoin als Ethereum hebben voor veel mensen grote winsten gebracht, maar natuurlijk zijn het allebei ook zeer volatiele en risicovolle investeringen. Stap je op het verkeerde moment in, dan kan je veel geld verliezen.

Allereest is het belangrijk om te weten dat de twee projecten fundementeel verschillend zijn, en dat de Ethereum blockchain is gebouwd op het blockchain concept dat voor het eerst is gebruikt bij Bitcoin. Voordat je kunt bepalen welke investering beter voor jou persoonlijk is, zal het belangrijk zijn om te begrijpen wat het project nu eigenlijk voor waarde levert aan de gebruikers.

Bitcoin vs. Ethereum: De Verschillen

Het primaire doel van het Bitcoin project is fundamenteel anders dan dat van het nieuwere Ethereum. Satoshi Nakamoto wilde met de ontwikkeling van BTC vooral een peer-to-peer betaalsysteem ontwikkelen, welke gebruikt kon worden via het internet. Het Bitcoin project moest een radicale nieuwe vorm van geld worden, gemaakt voor het internet en voor ‘de mensen’, niet voor overheden en instituties.

Ethereum is later ontwikkeld, het project is het logische gevolg van de blockchain technolgie die Bitcoin zo groot heeft gemaakt. Men realiseerde zich dat de blockchain naast financiële transacties ook andere waardevolle informatie decentraal kon verplaatsen tussen verschillende eigenaren, zoals het geval is bij het delen van specifieke code.

Op fundamenteel niveau hebben beide projecten dus een gelijksoortige, maar verschillende functie. Beiden tokens kunnen worden gebruikt voor het doen van financiële transacties, daarin zijn de projecten gelijk.

Met deze belangrijke informatie in het achterhoofd kunnen we verder kijken naar de verschillende overwegingen die je als investeerder zou moeten meenemen, te beginnen bij de prijsbewegingen. Er bestaat namelijk een dynamiek tussen Bitcoin en vrijwel alle andere altcoins waar beginners zich bewust van moeten zijn.

Als investeerder is het allereerst goed om te weten dat het vooral Bitcoin is die de prijs van altcoins (waaronder tot op zekere hoogte ook Ethereum) zal bepalen. Maar er zijn een aantal grotere thema’s die je in het achterhoofd zou moeten houden. We gaan ze één voor één voor je langs, te beginnen bij de volatiliteit van Bitcoin en Ethereum.

1. Bitcoin Is Minder Volatiel

Mensen die al enige tijd actief zijn in de wereld van crypto weten dat Bitcoin ten opzichte van altcoins eigenlijk helemaal niet zo spannend is. Onze eigen minister van Financiën mag dan wel waarschuwen voor de volatiliteit van Bitcoin als investering, maar deze valt ten opzichte van onder meer Ethereum best nog wel mee.

Ben je uit jezelf al vrij goed bestand tegen de grotere schommelingen in de koers van Ethereum, dan kan een keuze voor dit alternatief een stukje interessanter zijn dan een investering in Bitcoin.

Kijken we naar de ETH/BTC koers, dan zien we dat Ethereum over het algemeen ‘sneller stijgt’ dan Bitcoin. Ethereum is hiermee een meer risicovolle, maar ook potentieel betere investering dan Bitcoin zelf. Dit gaat natuurlijk alleen op zo lang we in een bull markt zitten en de koersen over een langere periode blijven doorstijgen.

Bitcoin is op hetzelfde moment een investering die perfect is voor de investeerder die het liever ‘op veilig’ wil spelen. In een bear market (met een langdurige koersdaling over periodes van enkele maanden tot jaren) is Bitcoin historisch gezien minder sterk gedaald dan Ethereum.

Baseer je investering niet alleen op de genoemde algemene prijstrends in dit overzicht. Er zijn een hele reeks aan factoren die de prijs van een cryptocurrency kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de Bitcoin halving events, welke van BTC een schaars (en gewild) goed maken, terwijl Ethereum geen duidelijke grens heeft aan het aantal tokens dat ooit zal bestaan.

2. Bitcoin Is Schaarser Dan Ethereum

Bij het ontstaan van Bitcoin heeft Satoshi Nakamoto een duidelijke en vooraf vastgestelde grens opgesteld aan het aantal Bitcoins dat ooit gemaakt zal worden. Maximaal 21 miljoen Bitcoin kan er gemined worden, dan is het klaar. Meer dan dat is onmogelijk, ongeacht de manier waarop de BTC blockchain in de toekomst zal groeien.

Natuurlijk heeft dit de nodige invloed op de prijs van Bitcoin, omdat het een steeds schaarser goed zal worden naarmate de jaren verstrijken. Groeit de vraag naar Bitcoin in de toekomst, dan zal de prijs van één Bitcoin natuurlijk ook sterk mee stijgen. Momenteel is al meer dan 85% van alle BTC ter wereld gemined en in omloop, dus dit is ook vandaag de dag al te merken in de koersen.

Bij Ethereum is het anders. Daar is schaarste niet zo scherp vastgelegd, en kan een centrale organisatie (de Ethereum Foundation) het aantal ETH tokens in omloop in de toekomst tot op zekere hoogte beïnvloeden. Dat wekt toch wel een stukje minder vertrouwen op de langere termijn.

Tegelijk is Ethereum op dit moment wel een zeer schaars goed aan het worden, omdat er op dit moment actief ETH wordt verbrand door de vele Ethereum transacties. Ethereum is, zoals dit op een technische manier wordt genoemd, een ‘deflationaire token’.

Hoe meer Ethereum wordt gebruikt, hoe meer tokens er actief worden verbrand. Dit zal de schaarste op middellange termijn goed doen, en maakt van Ethereum dus ook in het opzicht van schaarste een mogelijk interessante investering. Maar dus wel met een stukje minder zekerheid dan bij Bitcoin.

3. Smart Contract Apps vs. ‘Store Of Value’

Heel simpel gezegd wordt Bitcoin (BTC) voornamelijk gezien als ‘digitaal goud’, terwijl Ethereum (ETH) vooral een platform is om decentrale apps op te bouwen. Bitcoin wordt gezien als een perfecte manier om jezelf te wapenen tegen de immer groeiende inflatie van de Euro.

Ethereum is daarentegen een blockchain die actief gebruikt wordt door andere projecten om een programma op te bouwen. Ethereum is dan wel gebouwd op het blockchain concept van Bitcoin, maar is primair gericht op het bouwen van zogenoemde dApps. Deze decentrale apps maken gebruik van op de blockchain vastgelegde smart contracts.

De functie van beide blockchains is hiermee fundamenteel verschillend. Toch zijn ze niet in conflict met elkaar: Ethereum is een perfect complementaire toevoeging binnen het crypto ecosysteem dat is gestart met Bitcoin. Het is een verrijking van het Bitcoin concept, zeker geen concurrent (hoe graag de zogenoemde flippening ook wordt genoemd door Ethereum fans, het zal de relevantie van Bitcoin nooit verminderen).

4. Proof Of Work vs. Proof Of Stake

Een andere zeer belangrijke overweging voordat je gaat investeren in Bitcoin of Ethereum is de methode waarop nieuwe BTC of ETH tokens worden gemaakt. Dit zal namelijk fundamenteel verschillend zijn, gezien het feit dat Ethereum richting Proof of Stake gaat.

Het is belangrijk dat je wat inzicht krijgt in de verschillen tussen Proof of Work (PoW), welke wordt gebruikt voor Bitcoin en Proof of Stake (PoS), waar Ethereum naartoe gaat in de nabije toekomst. In een aantal punten kunnen zijn dit de belangrijkste verschillen (zeer sterk versimpeld):

  • Proof of Work maakt gebruik van mining computers die een complexe rekenpuzzel oplossen. Proof of Stake maakt gebruik van validator nodes die gezamenlijk controleren of een transactie correct is.
  • Proof of Work is vele malen veiliger, maar heeft een zeer hoge energieconsumptie, wat slecht kan zijn voor het milieu (bv. bij het gebruik van grijze stroom).
  • Proof of Stake is veiliger tegen hackers, maar minder bestand tegen een 51% aanval.
  • Proof of Stake validators verdienen geld middels transactiekosten, terwijl Proof of Work miners geld verdienen middels het oplossen van complexe rekenpuzzels.

Ethereum is begonnen als PoW cryptocurrency, maar is inmiddels de transitie naar PoS begonnen. Bitcoin zal altijd een PoW crytocurrency blijven, omdat er geen centrale organisatie is die dit mining concept kan aanpassen. Het is een gegeven en kan niet veranderen, ook als Bitcoin aanhangers dit graag zouden willen (bijvoorbeeld gezien de tegenargumenten wat betreft milieu-impact van Bitcoin mining).

5. Decentraal Bitcoin vs. Centraler Ethereum

Op een fundamenteel en idealistisch vlak is het pure, decentrale karakter van Bitcoin een stuk aantrekkelijker dan het ietwat centralere karakter van Ethereum. Mocht je dus cryptocurrencies willen steunen omdat je een passie hebt voor een decentrale toekomst, dan is BTC voor jou.

Dit houd echter niet in dat Ethereum voor een ‘decentrale purist’ een verkeerde keuze is. De organisatie achter ETH kan immers maar op zekere hoogte het netwerk beïnvloeden, omdat de servers waar het netwerkt op draait absoluut decentraal zijn verdeeld.

Fans van Ethereum zouden als tegenargument de grootschalige Bitcoin mining faciliteiten kunnen benoemen, die enkele jaren terug van Bitcoin in essentie een Chinese mining operatie maakten. Enkele grote bedrijven hadden een groot deel van de mining kracht in handen, wat moeilijk een decentrale beweging genoemd kan worden.

Er is dus altijd meer te zeggen over het (de)centrale karakter van cryptocurrencies dan we op het eerste gezicht kunnen zien.

Doe zelf dus voordat je jou geld ergens in steekt altijd goed onderzoek naar welke cryptocurrency het beste bij jou past, ook op organisatorisch en idealistisch vlak. Maar gebruik hierbij wel altijd je mogelijke winst-verlies ratio als belangrijkste factor. Een investering is immers bedoeld om met zo min mogelijk risico een zo groot mogelijke rendement te behalen.

Bitcoin vs. Ethereum: Wat Brengt De Toekomst?

Wat de toekomst zal brengen voor BTC en ETH is zoals zoveel andere investeringen vooral gissen. Cryptocurrencies zijn een onzekere wereld en per definitie in deze fase nog een investering waarbij je alles zou kunnen verliezen. Investeer in deze ‘vroege jaren’ van Bitcoin en Ethereum nooit meer dan je bereid bent om kwijt te raken.

Dat gezegd hebbende is er een serieuze kans dat beide investeringen je winst kunnen opleveren, mits je op het juiste moment weet in te stappen. Maar zelfs wanneer je in een ‘bear market’ fase zou starten met het beleggen in crypto, dan kan de tijdin de markt je no altijd winst opleveren. Mocht je bijvoorbeeld op de top in 2017 hebben geïnvesteerd in Bitcoin, dan ben je op het moment van schrijven toch nog een behoorlijke winstmarge te pakken.

Maar wederom telt een gewaarschuwd mens voor twee: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Hoewel BTC en ETH beiden schaarser worden naarmate er meer vraag is en minder van wordt gemaakt, kan ook zomaar een black swan evenement zich voordoen. Dit zou de gehele investering teniet doen. Tegelijk kan het ook de volledig andere kant op gaan en zou je in theorie een mooi rendement kunnen behalen op de investering. We mogen en kunnen geen uitspraak doen over de richten die de koersen op gaan, maar zijn hoopvol over de kansen die deze cryptocurrencies bieden.

Ben je iemand die conservatief investeerd, kies dan (zeker in eerste instantie) voor Bitcoin. Wil je graag wat meer mogelijke winsten (of verliezen, vergeet de volatiliteit niet) behalen, dan kan Ethereum juist interessant voor je zijn. De mogelijkheid van de eerder genoemde flippening is ook nog altijd realistisch. Dit is nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van crypto, dus wat dit kan doen met de koersen valt ook nog te bezien.

Twijfel je nog, dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om je investering te verdelen in 50% BTC en 50% ETH, dan weet je zeker dat je een graantje mee kunt pikken van de kansen die beide projecten bieden aan hun investeerders.

Bitcoinspot.nl brengt sinds 2011 nieuws en achtergronden over cryptovaluta en blockchain.
De informatie op deze website is uitdrukkelijk niet bedoeld als een persoonlijk en/of financieel advies.
Volg bitcoinspot.nl op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Vragen en/of opmerkingen? laat dan hieronder een reactie achter of bezoek onze contact-pagina.


Kijk hier voor het originele artikel

Crypto nieuws

Chris volgt het laatste crypto nieuws op de voet en houdt op cryptocurrency-nieuws.nl zoveel mogelijk voor je bij. Al jaren is Chris bezig met beleggen in Bitcoin, cryptocurrency en de woningmarkt.
Veel geld verdienen met de handel in crypto? 🚀Schrijf je vandaag in en ontvang een welkomstbonus

Nieuws volgen is het begin, maar geld verdien je door te handelen!

Schrijf je nu in en ontvang direct een bonus. Handel € 1000 aan handelskosten helemaal gratis :)