Solana (SOL) netwerk crash: Wat is er aan de hand en is het nu opgelost?

Solana (SOL) netwerk crash: Wat is er aan de hand en is het nu opgelost?

Solana (SOL) ondervond gisteren plotseling hevige problemen. Het blockchain-netwerk werd zwaar overbelast en dat zorgde ervoor dat het netwerk even maar liefst 400.000 transacties per seconde (TPS) verwerkte. Bitcoin (BTC) kan in tegenstelling maar zo’n 7 TPS aan.

Het zorgde er echter ook voor dat het geheugen volliep, dat nodes (computers) loskoppelden van het netwerk, dat de blockchain opsplitste en dat beheerders Solana niet meer stabiel konden houden. Uiteindelijk lag het Solana netwerk meer dan 16 uur uit de lucht.

Anatoly Yakovenko, CEO van Solana Labs, legt uit dat bots tijdens een initial DEX offering (IDO) op Raydium het netwerk hadden overbelast. Solana ontwikkelaars werkten al aan een prioriteit systeem voor transacties om dit soort problemen te vermijden, maar die was nog niet klaar.

Vervolgens besloot de “validator community” om maar het hele Solana netwerk te herstarten. Dat zijn de mensen die de transacties verifiëren in een proof-of-stake (PoS) protocol als Solana en zijn vergelijkbaar met bitcoin miners.

De herstart vond vanochtend plaats en is met succes uitgevoerd en bevat gelijk een upgrade voor het mainnet. Andere applicaties op het netwerk zullen snel volgen, meldt het Solana Status Twitteraccount, die benadrukt dat het netwerk nog altijd in bètafase zit.

Het incident zorgde echter wel dat de SOL prijs gisteren verder omlaag daalde, alhoewel de koers al sinds de all-time high van $213,5 in een neerwaartse trend zat. De koers zakte gisterenavond naar $145, maar begon vervolgens weer te stijgen. Vanochtend komt SOL alweer bij $165 uit, al lijkt de weerstand vooralsnog daar iets te groot te zijn.

Meer netwerk problemen?

Vreemd genoeg was dit niet het enige dergelijke voorval in de afgelopen 24 uur. Arbitrum, een zogeheten layer-2 schalingsoplossing voor Ethereum (ETH), lag er voor zo’n 45 minuten uit. Ook Arbitrum werd overbelast door een fout in de code die nu gerepareerd is. Daniel Goldman legt op Twitter uit wat er gebeurde:

Daarnaast probeerde zelfs iemand Ethereum aan te vallen, meldt Marius van der Wijden. Gelukkig was de aanval tevergeefs:

Kijk hier voor het originele artikel

Crypto Masterclass

Crypto nieuws

Chris volgt het laatste crypto nieuws op de voet en houdt op cryptocurrency-nieuws.nl zoveel mogelijk voor je bij. Al jaren is Chris bezig met beleggen in Bitcoin, cryptocurrency en de woningmarkt.